Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство
град Смолян

Отбелязахме 142 години от Освобождението на България

Честити 142 години свобода!
По традиция и днешният 3-ти март бе отбелязан с празнично шествие от ученици и учители на Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство "Никола Й. Вапцаров". Проявите за Националния празник на България започнаха по-рано през седмицата със създаването на специален третомартенски кът във фоайето на училището, след това продължи с изработването на венец. Родолюбива група ученици посети изложба в РИМ "Стою Шишков" - Смолян, посветена на Шипченската епопея по повод 142-годишнината от Освобождението на България.
С шествие от учебната сграда до пл. „Възраждане” в смолянския кв. Устово, с транспарант и знаменна група начело на колоната, множество представители на гимназията отдаде почитта си към загиналите герои за свободата на България с поднасяне на венец пред паметника на героя-освободител - руския генерал Пьотр Черевин. Част от учениците се включи и в празничната програма, а приятна изненада бе да се видят и възпитаници на гимназията сред патриотичното сдружение "Родопски хайдути".
В деня на националния ни празник имаме право да се гордеем със славната си история. Мъжеството и героизмът на нашите предци са ни нужни и днес, за да ни свестяват и укрепват вярата в справедливостта в живота.
Честит празник!