Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство
град Смолян

Приз за добротворческата си дейност получи гимназиата

СПГТС с национална награда за мисионерската си добротворческа дейност
 
За приноса си в разширяването на достъпа до добра храна Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“ получи националната годишна награда „Достъп до добра храна 2021” в категория „Училище“. Церемонията по награждаването бе на 26 октомври 2021 г. по време на VIII-та Национална конференция „Достъп до добра храна: Предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи 2021“, проведена под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите. Призът на гимназията бе връчен за реализираната благотворителна кампания „Топъл обяд“ за медиците на първа линия от МБАЛ „Братан Шукеров“ – Смолян в борбата им с епидемията от Ковид-19, проведена в периода 23.11.2020 – 12.02.2021. В продължение на близо три месеца, всеки делничен ден екип от преподаватели и ученици реализира тристепенно меню, за да засвидетелства съпричастност и благодарност към смолянските медицински работници. Наградата бе обявена от Независимите диалози на ООН за сигурност и устойчивост на хранителните системи 2021‘.
След широкия обществен и медиен отзвук, каузата привлече последователи от цялата страна – професионални гимназии по туризъм също приготвяха подкрепителна храна за медиците на първа линия.
Екипът на СПГТС „Никола Й. Вапцаров“ благодари сърдечно на организаторите за връчения приз. Благодарност за подкрепата в реализирането на кампанията и на РУО–Смолян, Областна администрация – Смолян, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян, ОД на ДФ „Земеделие“ – Смолян, ОУ „Стою Шишков“ – Смолян, ПГТТ „Христо Ботев“ – Смолян, както и на десетките ученици, граждани и държавни институции от областта, включили се с парични помощи и хранителни продукти.
Този акт на съпричастност доказа, че успехът за победата над трудните времена е възможен, а той е в обединението за добротворчество.