Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство
град Смолян

Живей здравословно, в крак с времето!

ХРАНИ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО – БЪДИ В КРАК С ВРЕМЕТО!

 

Под това мото проведоха извънкласните си занимания по интереси нашите ученици от 10 и 11 клас към клуб „Посланици на здравето в хармония с природата“ с ръководител – г-жа Ася Лелчева. В рамките на проекта „Твоят час“, този път „посланиците“ имаха специален гост – г-жа Анастасия Кисьова – ст. експерт в Регионална здравна инспекция – Смолян. За нашето училище е чест, че тя е и родител на наш ученик от 10 клас. Г-жа Кисьова презентира интересен материал за здравословното хранене, като специалист даде ценни съвети на аудиторията за здравословния начин на живот при подрастващите, след което се проведе беседа, а учениците получиха полезни материали, които да им помагат в бъдещите занимания по проекта – флаери, помагала, макети на „Хранителни пирамиди“.

За да изберем най-подходящата диета за нашия организъм, е добре да вземем под внимание “Хранителната пирамида”. Тя показва различните хранителни групи, разположени по пирамидата в зависимост от пропорцията, с която участват в една балансирана диета. Това може да ни послужи като ориентир какви количества от определен вид храна да консумираме. В основата се намират храните, които можем да консумираме в най-големи количества, а на върха са храните, които трябва да ограничим до минимални количества.

Съществуват много материали на тема здравословно хранене. Съветите, които се предлагат за запазване на оптимално и постоянно тегло, са полезни. Ключът към здравословното хранене е в балансираната диета. Преди всичко храната е удоволствие, а не мъчение. Няма вредна храна, има само вредни количества. Можем да си похапваме от всичко, стига да е с мярка. По този начин ще сме не само физически, но и психически здрави, ще бъдем „В КРАК С ВРЕМЕТО“!

 

Албум със снимки от събитието може да видите ==ТУК==!