Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство
град Смолян

Отбелязахме 15-ти ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

Учениците от СПГТС „Никола Й. Вапцаров“ отбелязаха 15-ти ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

На 15 ноември 2015 г. по идея на Генералната асамблея на ООН се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. По този повод нашето училище се включи с различни инициативи в седмицата 09-15 ноември 2015г.

На 11 ноември служители на сектор “Пътна полиция” и Детска педагогическа стая – Смолян излъчиха филм пред учениците от СПГТС, с който да бъде изострено вниманието им за сигурността по пътищата. След това проведоха разговор-беседа с децата с акцент върху отговорността на всеки един от нас като участник в пътното движение и приканиха към повече толерантност, взаимно уважение и дисциплинираност на пътя.

На 13 ноември учителят Цветан Шукеров проведе мултимедийно презентиране и интерактивна игра по БДП с ученици от девети клас, съвместно с медицинското лице в училището.

Финалната инициатива бе на 15 ноември, когато група ученици, заедно с директора на училишето г-жа Антоанета Караджова, поднесоха цветя на пешеходни пътеки в гр. Смолян, за да изразят уважението към паметта на загиналите по пътищата на нашата страна в резултат на пътнотранспортни произшествия.

Нараняванията и убийствата по пътищата нанасят огромни загуби на отделния човек, на семействата, на обществото като цяло. Всеки участник в тежко ПТП може да загуби за части от секундата живот, здраве, средства, време, бъдещи планове. Голяма част от тези пътнотранспортни произшествия са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са само по-голяма етика, уважение, предвидливост, споделена отговорност за намаляване на нарушенията и грешките, които водят до увреждане на човешкото тяло.