Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство
град Смолян

Ресторантьорите на СПГТС на практика в Марбея

 
Ресторантьори на СПГТС „Никола Й. Вапцаров“ впечатляват в Испания гости от цял свят
 
         Двадесет млади ресторантьори от Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“ практикуват професията си в най-добрите хотели и ресторанти на испанския курорт Марбея на брега Средиземно море.
В периода 09-23.09.2023 г. се провежда мобилност по проект BG01-KA122-VET-000077667 „Acquiring experience in the Mediterranean cuisine and the dual training in the profession „Restaurateur“, financed under the Erasmus+ program.
Испанските партньори споделят опит, компетенции и мастер клас в гастрономията и сервиза. На своеобразна кулинарна фиеста, под наставничеството на местни шеф-готвачи, младите ресторантьори приготвят типичните за региона блюда от прясно уловена риба и морски дарове, гарнирани със свежи зеленчуци и подправки. 14 дни учениците на гимназията впечатляват със знания, умения и добро обслужване във високо категорийни заведения за хранене и развлечения.
Смолянските гимназисти усвояват тънкостите на средиземноморската кулинария във висококатегорийни ресторанти. А това е една чудесна възможност за нови знания и умения в областта на интернационалната кухня и средиземноморското гостоприемство, които ще са от полза в бъдещата кариера на младите професионалисти. 
 
Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство "Никола Й. Вапцаров" и от Европейската комисия и ЦРЧР не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.