Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство
град Смолян

Седмица на четенето

СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

В периода 7-12 декември 2015г. в СПГТС „Никола Й. Вапцаров“ се проведе Седмица на четенето по инициативата на МОН – Национална седмица на четенето 7-12 декември 2015г., базирана на Националния план за действие 2015-2016 година за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).

Училището ни се включи в инициативата с редица интересни дейности.

След специален подбор, извършен от ръководителя на проекта - г-н Цветан Шукеров /ст. учител БЕЛ/, в 10, 11 и 12 клас бе проведено състезание за „Най-добър четец“, „Най-добър разказвач“ и „Най-добър художник-илюстратор на литературна творба“. Учениците от десети клас – Наталия Гърбелова, Христо Тодоров, Николай Устов, Валери Сираков, Стефан Михайлов и Ани Тончева – участваха в четенето на драматическо призведение като се превъплътиха в ролите на героите от комедията „Тартюф“ на Жан-Батист Молиер, разказвачът бе Симона Чавдарова, а Кристиан Стефанов нарисува специален декор, в който събра всички от Дома на Оргон.

Учениците от 11 и 12 клас се състезаваха в четенето на поетически творби – съответно Амир Калайджиев, Даниел Апостолов, Емил Грошев и Северин Хаджиев със стихотворението „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов, а Минчо Минчев и Анисе Караахмедова четоха творбите „Болница“ на Атанас Далчев и „Един убит“ – Димчо Дебелянов.

Интригуваща беседа за „Книгата“ и „Влиянието на приказката върху човека на 4, 40 и 104 години“ се проведе в 9 клас със специален гост – журналистът г-жа Виолета Филипова /“Връзки с обществеността“ към Община Смолян/, която прочете приказката „Тримата братя и златната ябълка“ от Ран Босилек. Гост бе и директорът на училището г-жа Антоанета Караджова, която произнесе поздравителни и благодарствени думи за проведените дейности към инициативата, всички участници в нея бяха отличени с Грамоти, а на някои деца от училището им бяха подарени книги, учебници и помагала.