Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство
град Смолян

С редица инициативи гимназиата ни отбеляза "Седмицата на гората 2024"

Инициативна "Седмица на гората 2024" отбеляза СПГТС "Никола Й. Вапцаров" - Смолян

          "Гората е грижа и споделена отговорност!" - под това мото ученици, учители и гости на Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство "Никола Й. Вапцаров" отбелязаха "Седмицата на гората 2024" с любезното съдействие на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян.
След участие и с ученик лауреат на литературен конкурс, посветен на опазването на гората, в гимназията се проведоха занимания по горска педагогика. Под вещото наставничество на лесовъди от ЮЦДП - Смолян, ученици от 9-12. клас засадиха дръвчета в парка на любимото си училище, с което заявиха загрижеността си за природните ресурси.
          Кулминацията на инициативите бе през изминалата седмица, когато в учебния ресторант се проведе иновативен урок-шоу кухня, в който ученици, учители и служители на Държавно ловно стопанство „Кормисош“ приготвиха заедно тристепенно меню от екологични продукти, предоставени от лесовъдите.
          Устойчивото управление на горите и използването на техните ресурси са ключови в борбата с климатичните промени и загубата на биоразнообразието. Ето защо младите хора трябва да формират гражданска отговорност, да обичат гората, да се грижат за нея, за да могат да се възползват от нейните дарове.